Het verschil tussen kunst en symbool … een cirkel, een 0 en een O

Het verschil tussen een tekening en een teken, een beeld en een symbool, is gelijk aan het verschil tussen kunst en cultuur.

Een cirkel binnen de cultuur van kunst, daagt uit om te associëren: een ring, een gat, hoofd, een bal of een bord. De cultuur van kunst vraagt om een persoonlijke interpretatie. Jouw associatie is jouw associatie. Je kan er met elkaar over discussiëren. De betekenis staat niet vast.

De cirkel binnen de cultuur van taalonderwijs. Een o is een symbool voor een klank. Die betekenis staat vast, het is een culturele afspraak. Kleuters moeten dat leren.

De cirkel binnen de cultuur van rekenonderwijs. Een 0 is een symbool voor een telbaar getal  (aantal, tijd, lengte, gewicht, inhoud). Kinderen moeten dat leren.

De overeenkomst: letters en cijfers zijn allebei symbolen en ze hebben allebei een functie om begrippen te benoemen. Letters en cijfers zijn ook totaal verschillend.

De geschiedenis van letters en cijfers

Letters:van het getekende plaatje naar pictogram (een rund= aleph, alpha, a) naar fonetisch schrift. Historisch gesproken: van Egypte naar Fenicië naar Griekenland, naar Rome. Daar werd het schrift in “in steen gehouwen”.
De geschiedenis van cijfers begint in India. Ze kwamen via geschreven islamitische bronnen in onze cultuur terecht. Het schrift werd geschilderd met een penseel.
Beeldend gesproken, zijn letters compacte tekens met een andere uitstraling dan cijfers, die ooit ontstaan zijn uit penseelstreken. Een voetbal heeft een andere vorm en een andere functie dan een tennisbal. Het geeft meer mogelijkheden om te spelen met letters en cijfers.

In de volgende opdrachten zijn voorbeelden van de verschillende benadering van letters en cijfers.

Construeer een o,

een a
een e. (Een letterboom)

Construeer de cijfers van de klok.